Z karmami dla zwierząt powiązane jest pojęcie popiołu. Co tak naprawdę mówi owo tajemnicze oznaczenie? I dlaczego w ogóle jest używane?

Karma dla psa

Zawartość minerałów

Popiół określa ilość minerałów znajdujących się w konkretnej karmie dla psów. Chodzi tutaj o cenne dla zdrowia zwierzęcia makroelementy – fosfor, wapń, sód, potas, magnez, czy chlor. Pod uwagę brane są również pierwiastki występujące jedynie w śladowych ilościach, czyli żelazo, miedź, kobalt, jod, selen. 

Określenie popiołu związane jest z procesem spalania karmy w celu dokładnego zbadania zawartych w niej minerałów. 

W jakim celu przeprowadzana jest analiza?

Zawartość popiołu w karmie dla psów pozwala określić ilość minerałów. Znaczenie ma to przede wszystkim, dlatego że zwierzęta potrzebują do prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej ilości tych składników. Brak makroelementów może prowadzić do upośledzenia funkcji życiowych psa. Wpływają one między innymi na budowę szkieletu, funkcjonowanie układu nerwowego czy mięśni. Jednocześnie podobny efekt daje za duża zawartość minerałów w codziennej diecie. Dlatego producenci karm określają zawartość popiołu w karmie – prawidłowa wartość powinna wynosić tutaj około 5-9 procent. 

W składzie karm dla psów można znaleźć włókna pokarmowe. Co to takiego? I jak wpływają na organizm zwierzęcia? 

Karma dla psa

Rola włókien pokarmowych

Włókna często określane są także mianem błonnika pokarmowego. Tego typu związki pochodzą z warzy, owoców, zbóż oraz rozmaitych nasion. Wyróżniono błonnik pokarmowy, który ulega fermentacji oraz, który nie ulega fermentacji. Oba rodzaje włókien pokarmowych odgrywają ważną funkcję w procesach życiowych. 

Włókna, które nie ulegają fermentacji w przewodzie pokarmowym przede wszystkim regulują pasaż jelitowy. Błonnik pokarmowy, który ulega fermentacji zapewnia zaś uczucie sytości i zapobiega zaparciom oraz odgrywa ważną rolę w procesie przemiany materii. 

Jakie włókna pokarmowe trafiają do karm?

Odpowiednio zbilansowane karmy z dodatkiem warzyw i produktów zbożowych  zwierają wystarczającą ilość błonnika. Niektórzy producenci wprowadzają jednak do swoich wyrobów dodatkowy błonnik. Najczęściej chodzi tutaj o celulozę, włókna owsa, łuski ryżowe i kukurydziane oraz pulpę buraczaną lub pomidorową. Dodatek tych składników może być uzasadniony. Jednak zawartość takich włókien powinna być niewielka. W przypadku, gdy znajdują się one niemal na samej górze listy składu karmy, produkt nie jest pełnowartościowy. Wyizolowane włókna są bowiem wtedy po prostu tanim wypełniaczem zastępującym bardziej wartościowe składniki. 

Zawartość mięsa w karmie dla psów przesądza o wartości odżywczej produktu. Jednak występuje ono w kilku różnych formach, które tak naprawdę reprezentują zupełnie inną jakość. W Polsce wyróżniono 3 takie rodzaje użytego do produkcji karm dla psów mięsa. 

Karma dla psa

Mięso świeże

Producenci karm dodają do nich świeże mięso. Może to być kurczak, indyk, tuńczyk czy łosoś. Świeże mięso oznacza kawałki naturalnego mięsa bez ścięgien, kości i innych resztek poddanych obróbce. Jakość tego półproduktów jest bardzo dobra. Należy jedynie uważać na chwyty reklamowe producentów. Mięso podczas produkcji niestety traci bowiem na swojej objętości około 80 procent. Ma to znaczenie o tyle, że zboża swojej objętości nie tracą. Jeśli więc producent podaje na etykiecie, że karma zawiera 1 kg świeżego kurczaka i 1 kg ryżu, tak naprawdę w gotowym produkcie wartościowego mięsa zostało już tylko 200 gram. Na pierwszy rzut oka wydaje się nam zaś, że karma jest bardzo wartościowa i naszemu ulubieńcowi dostarczy dużo białka zwierzęcego.

Mięso dehydratyzowane 

Kolejną formą mięsa, które możemy znaleźć w karmach dla psów jest mięso dehydratyzowane. Co to takiego? Otóż pod tym nieco tajemniczym pojęciem kryje się świeże mięso, które zostało odwodnione (wysuszone) i dopiero w tej formie użyte do produkcji karmy. Tutaj używane są całe kawałki mięsa – bez ścięgien czy kości. Zaletą mięsa odwodnionego jest przede wszystkim to, że w produkcji karmy jego objętość nie zmienia się. Waga podawana w składzie na opakowaniu jest więc faktyczną zawartością mięsa w karmie.

Mięso dehydratyzowane producenci często nazywają również mączką mięsną. Określenie, że karma zawiera mączkę z mięsa kurczaka oznacza więc zawartość wysuszonego kurczaka.

Mączki 

Do produkcji karm stosowane są także mączki. Określenie mączka z kurczaka oznacza zmielone produkty uboczne z kurczaka. 

Producenci karm dla psów często dodają do nich zboża. Większość z nas doskonale wie, że podstawowym składnikiem odżywczym dla tych zwierząt jest mięso. Co jednak warto wiedzieć o zbożach?

Karma dla psa

Dlaczego karma ze zbożem nie jest pełnowartościowa?

Producenci karm dla psów najczęściej wykorzystują pszenicę, ryż, kukurydzę oraz sorgo. Problemem jest jednak to, że system trawienny psa różni się od systemu trawiennego człowieka. Psy w ogóle nie trawią nieprzetworzonych zbóż, ponieważ ich organizm nie wytwarza potrzebnych do tego enzymów. Jednocześnie zęby tych zwierząt nie są przystosowane do rozdrabiania tego typu pokarmu. Pies nie przyswoi więc białka roślinnego. Odpowiednie przetworzenie zbóż pomaga jednak układowi trawiennemu psa przyswoić zawarte w nich białko. Zboża dodane do karmy muszą więc być zmielone lub uprzednio poddane działaniu specjalnych enzymów. 

Jakie zboże wybrać?

Odpowiednio przetworzone ziarna zbóż układ trawienny psa będzie w stanie w pewnym stopniu przyswoić. Najbardziej wartościowy jest tutaj ryż, który przyswajany jest w około 70 procentach. Ale już białko pochodzące z kukurydzy zwierzę przyswaja w zaledwie 55 procentach. Warto zwrócić uwagę jednak na to, że ziarna zbóż zawierają niewiele potrzebnych psu aminokwasów, a dużo węglowodanów.  

W sklepach znajdziemy bardzo szeroki wybór karm dla psów. Dlatego wielu właścicieli zastanawia się nad tym, na co tak naprawdę warto zwrócić uwagę wybierając najlepszy produkt dla swojego pupila. 

Karma dla psa

Najważniejszy jest skład

Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnej karmy dla psów, warto przede wszystkim dokładnie przeanalizować skład poszczególnych produktów. Tego typu wyroby opierają się na zbożach oraz mięsie. O wartości karmy przesądza dodatek mięsa. To właśnie białko zwierzęce jest bowiem najlepiej przyswajalne dla psów. Białko zbożowe nie pozwoli naszemu ulubieńcowi cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, aby produkt zawierał możliwie, jak najwięcej właśnie tego składnika. Działa tutaj prosta zależność – im więcej zbóż w karmie zbóż, tym mniej białek zwierzęcych. Karmy z dużą zawartością ryżu czy ziaren innych zbóż są tańsze. Jednocześnie nasz pies będzie musiał zjeść większą porcję, aby dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości białka. Najlepiej więc, aby karma zawierała mięso z dodatkiem warzyw oraz niewielkie ilości całych zbóż. Mielone włókna zbożowe i inne produkty pochodzące z obróbki najczęściej są bowiem zupełnie bezwartościowymi wypełniaczami.

Granulki okrągłe czy nieregularne?

Zawartość mięsa w karmie można poznać również po kształcie granulek. Te z dużą zawartością zbóż najczęściej są idealnie okrągłe. Karmy z większą zawartością mięsa mają zaś bardziej nieregularny kształt, ponieważ chłonie ono podczas obróbki mniej wody. 

Rodzaje karm 

Karma mięsna musi zawierać więcej niż 26 procent mięsa. Na rynku dostępne są także karmy bogate w mięso, w których jego zawartość musi wynosić co najmniej 14 procent. Sprzedawane są także karmy z mięsem, które zawierają od 4 do 14 procent mięsa. Karmy o smaku mięsa to produkty z wartością mięsa poniżej 4 procent. 

Porady dostarcza sklep Zoocentrum24.pl - lider w sprzedaży karmy dla psów