Zawartość mięsa w karmie dla psów przesądza o wartości odżywczej produktu. Jednak występuje ono w kilku różnych formach, które tak naprawdę reprezentują zupełnie inną jakość. W Polsce wyróżniono 3 takie rodzaje użytego do produkcji karm dla psów mięsa. 

Karma dla psa

Mięso świeże

Producenci karm dodają do nich świeże mięso. Może to być kurczak, indyk, tuńczyk czy łosoś. Świeże mięso oznacza kawałki naturalnego mięsa bez ścięgien, kości i innych resztek poddanych obróbce. Jakość tego półproduktów jest bardzo dobra. Należy jedynie uważać na chwyty reklamowe producentów. Mięso podczas produkcji niestety traci bowiem na swojej objętości około 80 procent. Ma to znaczenie o tyle, że zboża swojej objętości nie tracą. Jeśli więc producent podaje na etykiecie, że karma zawiera 1 kg świeżego kurczaka i 1 kg ryżu, tak naprawdę w gotowym produkcie wartościowego mięsa zostało już tylko 200 gram. Na pierwszy rzut oka wydaje się nam zaś, że karma jest bardzo wartościowa i naszemu ulubieńcowi dostarczy dużo białka zwierzęcego.

Mięso dehydratyzowane 

Kolejną formą mięsa, które możemy znaleźć w karmach dla psów jest mięso dehydratyzowane. Co to takiego? Otóż pod tym nieco tajemniczym pojęciem kryje się świeże mięso, które zostało odwodnione (wysuszone) i dopiero w tej formie użyte do produkcji karmy. Tutaj używane są całe kawałki mięsa – bez ścięgien czy kości. Zaletą mięsa odwodnionego jest przede wszystkim to, że w produkcji karmy jego objętość nie zmienia się. Waga podawana w składzie na opakowaniu jest więc faktyczną zawartością mięsa w karmie.

Mięso dehydratyzowane producenci często nazywają również mączką mięsną. Określenie, że karma zawiera mączkę z mięsa kurczaka oznacza więc zawartość wysuszonego kurczaka.

Mączki 

Do produkcji karm stosowane są także mączki. Określenie mączka z kurczaka oznacza zmielone produkty uboczne z kurczaka. 

Porady dostarcza sklep Zoocentrum24.pl - lider w sprzedaży karmy dla psów